lindaversteeg

Spierprobleem

Om uit te kunnen leggen wat nu eigenlijk een spierprobleem is, ga ik even terug wat spieren doen voor het lichaam. Spieren maken het mogelijk de onderdelen van het skelet ten opzichte van elkaar te bewegen.
Het aanspannen van de spieren is een proces wat aangestuurd wordt door de hersenen (door de zenuwbanen). Het ontspannen (langer worden) van de spieren is een proces wat moet plaatsvinden m.b.v. doorbloeding (aanvoer van glucose en zuurstof). Als er zich een verkleving in de spier heeft ontwikkeld, lukt het ontspanningsproces niet (goed) meer. 
De spier die wil aanspannen (agonist), moet medewerking krijgen van de spier die een tegenovergestelde functie (antagonist) heeft, deze moet meerekken.
Een spier die niet goed (meer) kan ontspannen, werkt de spier die wil aanspannen tegen. Dit geeft spierpijn!

Een voorbeeld: 
De hamstrings (biceps femoris, semitendinosis en semimembranosis) zorgen er bij aanspannen voor dat een paard z'n achterbeen naar achteren kan bewegen. Op het moment dat er zich een verkleving/blokkade in de hamstrings heeft gevormd, kan deze niet (optimaal) meer ontspannen. Als de spieren aan de voorkant van het achterbeen van het paard aanspannen (actie: beweging been naar voren), moeten de hamstrings voldoende meerekken om die beweging mogelijk te maken. Als de hamstrings strak zijn, komt het been dus niet ver genoeg meer naar voren (treedt onvoldoende onder) en heeft het paard spierpijn!

Spierpijn (verkleving in de spier) gaat niet over door extra trainen, rekken, rust of warmte.