lindaversteeg

Ontstaan van spierproblemen

Als een of meerdere spier(en) zich niet helemaal of helemaal niet meer kan ontspannen, kan je spreken van een spierprobleem. De spiervezels worden in vergrote staat van samentrekking gehouden, waardoor de spier zijn flexibiliteit verliest.Om toch te kunnen blijven bewegen, zal een paard/pony andere spiergroepen gaan gebruiken om toch in beweging te kunnen blijven. Dat veroorzaakt extra spanning op die andere spieren, waardoor het probleem zich steeds verder uitbreidt.

En ding staat vast : SPIERPROBLEMEN GAAN NOOIT VANZELF OVER !!!!!!!!. 

Spierproblemen kunnen heel langzaam ontstaan. Ze sluipen er in de loop van de tijd in. Daardoor raakt een ruiter gewend aan het veranderde gedrag van zijn paard/pony.Gedurende een paardenleven kunnen door o.a. glijden, vallen, vastliggen en andere ongelukken spierproblemen ontstaan. Veel volwassen paarden zijn zo braaf om toch te doen wat er van hen verlangt wordt, ook al gaat dat gepaard met pijn en ongemak.
Op het moment dat een volwassen paard signalen gaat aangeven is er al langer wat aan de hand.
Een jong paard/pony daarentegen is een wezen dat heel puur en instinctief reageert (vaak heftig) op pijn en ongemak. Pijn in de spieren kan heel indringend zijn. Hierdoor zal een paard/pony willen vluchten . Wij mensen vertalen dat gedrag dan vaak als onberekenbaar gedrag. Ter voorkoming van ongelukken en andere vervelende ervaringen (voor paard/pony n ruiter) is het aan te raden om vr het zadelmak maken je paard/pony preventief te laten behandelen volgens de Jack-Meagher methode.